Tradičné druhy alergií sa menia

14.05.2009 Celý región

Poznáme niekoľko druhov alergií, a to alergiu na: trávy, stromy, byliny, roztoče, plesne, potraviny a zvieratá. Vo všeobecnosti však nie je stanovené na čo sa alergia vyskytuje a na čo nie.
Človek môže byť alergický na čokoľvek. Postupne dochádza k neustálemu nárastu pacientov, u ktorých alergiu spúšťa viac ako jeden alergén.
V poslednej štúdii, vypracovanej spoločnosťou Valovita iba 21% pacientov uvádza, že ich ochorenie je spôsobené len jedným alergénom. Až 39% pacientov je citlivých na päť a viac alergénov:

Počet alergénov/Percentuálny podiel pacientov
1 21
2 15
3 13
4 10
5+ 39

Atypické alergie
Okrem všeobecne známych alergénov sa čoraz viac ľudí sťažuje na prejavy alergie pri styku s netradičnými alergénmi ako sú rôzne chemické látky či výkyvy počasia. Tieto prejavy sú považované za netypické a hoci sa vyskytujú v menšom množstve, sú o to nepríjemnejšie a je veľmi ťažké im predchádzať ako aj potláčať už prebiehajúcu alergickú reakciu.

Alergia na chlad
Prejavuje sa najmä pri vyšších teplotných výkyvoch, ktoré telo zaznamenáva. Reakcia nastáva pri zaznamenaní prudkého zníženia teploty tela, napr. v zimných mesiacoch pri prechode z vykúrenej miestnosti do exteriéru. Rovnako sa však môže objaviť v lete, keď je telo prehriate, pri kontakte so studenou vodou. Z tohto dôvodu by si pacienti mali dávať pozor na kúpanie sa v prírodných jazerách, ktorých voda môže byť chladná. Skok do jazera môže telu spôsobiť obrovský šok, ktorý sa dokonca môže v dôsledku anafylaktického šoku skončiť úmrtím.
Medzi prejavy alergie na chlad sa radí začervenanie pokožky a jej šúpanie, opuch, žihľavka, v niektorých prípadoch dochádza k strate citu a následne tupej bolesti prstov.

Alergia na teplo
Prejavuje sa pri zvýšení telesnej teploty v dôsledku fyzickej námahy, psychického vypätia alebo pod vplyvom počasia. Podobne ako pri alergii na chlad, telo reaguje začervenaním, opuchom a žihľavkou. Pacientom sa odporúča vyhýbať sa miestam s vysokou teplotou ako sú sauna či dovolenka v exotických krajinách.

Alergia na slnečné lúče
Pri nadmernom respektíve nechránenom slnení môže dôjsť k začervenaniu pokožky vystavenej slnečným lúčom a k výskytu žihľavky spojenej s pocitom svrbenia. Alergia zväčša zvykne ustúpiť po chránení pokožky pred slnečnými lúčmi, najlepšie zdržovaním sa v tieni a zakrytím postihnutého miesta oblečením. U tohto typu alergie sa nemožno spoliehať na to, že nie sme alergici. Zvykne ju totiž vyvolať práve nadmerné alebo nechránené slnenie a to aj u ľudí, ktorí dovtedy žiadne prejavy alergie nemali. Po tom, čo sa raz takáto reakcia objaví, sprevádza pacienta celoživotne.

Alergia na spermie
Konkrétne ide o alergiu na niektorú zo zložiek ejakulátu ovplyvneného pôsobením chemických látok, ktoré sa do tela dostávajú prostredníctvom potravín, vody a vzduchu. Ženské telo môže niektorú z nich odmietať a na spermie následne reaguje ako na cudzie látky, ktoré treba zneškodniť. Prejavuje sa najmä začervenaním, svrbením a pálením v oblasti pošvy. Hoci sa alergii dá pomerne jednoducho vyhnúť používaním kondómov, problém nastane najmä ak sa dvojica pokúša o potomka. V tomto prípade nie je veľa možností pomoci – najjednoduchšie je vymeniť partnera, ale k tomuto kroku sa z pochopiteľných dôvodov uchýli len málokto. Ďalšou možnosťou sú antihistaminiká, tieto však nezaberú vždy, a tak sa tieto páry zväčša uchýlia k umelému oplodneniu .

Alergia na latex
Latex sa v súčasnosti nachádza v mnohých výrobkoch, najčastejšie sú to však prezervatívy a chirurgické rukavice. Kým výrobcovia chirurgických rukavíc už vynašli spôsob ako ich vyrábať aj bez latexu, pri prezervatívoch zostáva len možnosť zvolenia inej antikoncepčnej metódy. Alergia sa prejavuje najmä začervenaním a svrbením pokožky, ktorá prišla s latexom do kontaktu.
U malých detí môže dôjsť k podráždeniu sliznice pri kontakte s latexovým cumľom. Alergia sa prejavuje najmä opuchom pier bábätka a červeným lemom okolo úst. V tomto prípade odporúčame vymeniť latexový cumeľ za silikónový alebo kaučukový.

Alergia na kovy a zlúčeniny kovov
Prejavuje sa najmä pri fyzickom kontakte, napr. pri používaní príborov, kovových mincí či šperkov s obsahom niklu. Pokožka je červená, svrbí, prípadne môže praskať a šúpať sa. Pri tomto type alergie odporúčame vyhýbať sa bižutérii z pochybných kovových zlúčeninám, kde môže byť vysoká koncentrácia niklu. Najčastejšie je to rôzna bižutéria. Problém môže vzniknúť pri kontakte s mincami. V tomto prípade je najlepším riešením pravidelné užívanie antihistaminík, keďže používanie ochranných rukavíc nie je dlhodobo únosným riešením..

Alergia na uštipnutie blanokrídlym hmyzom
Táto forma alergie je obzvlášť nebezpečná, keďže je tu vysoké riziko anafylaktického šoku, teda celkovej prehnanej reakcie tela, ktorá sa môže skončiť smrťou. Pacient alergický na uštipnutie hmyzu by mal so sebou ako prvú pomoc nosievať adrenalínovú injekciu a zároveň poučiť svoje najbližšie okolie ako ju v prípade potreby použiť. Alergikom neodporúčame nosiť pestrofarebné oblečenie ani piť na otvorenom priestranstve sladké nápoje. Obzvlášť nebezpečná môže byť nepozornosť pri lízaní zmrzliny, ktorá zvykne lákať najmä osy.

Alergia na bielkovinu kravského mlieka
Trpia ňou dojčatá a prejavuje sa najmä žihľavkou, ekzémom a problémami s trávením. Aj keď táto forma alergie zväčša odznie do druhého roka života, netreba ju podceňovať. Napriek rozšírenému mýtu, že kravské mlieko v takýchto prípadoch možno nahradiť kobylím alebo kozím mliekom, opak je pravdou. Kobylie aj kozie mlieko obsahujú rovnaké bielkovinové molekuly ako kravské mlieko, je zbytočné sa ho pokúšať nimi nahradiť. Preto mamičkám odporúčame nahradiť kravské mlieko umelou výživou, ktorá problematickú bielkovinu neobsahuje.

Alergia na konzervačné látky
Vzhľadom na množstvo konzervačných a chemických prísad v čistiacich prípravkoch ako aj v parfumoch a iných kozmetických prípravkoch sa môže stať, že telo reaguje na niektorú z týchto zložiek odmietavo. V súčasnosti sú už dostupné aj prípravky z obmedzeným množstvom alergénov, ktoré sú zväčša označené ako dermatologicky testované. Týmto označením sa deklaruje znížený potenciál pre vyvolanie alergie. Každý prípravok, ktorý obsahuje vyššie množstvo alergénnych vonných látok, musí mať na obale uvedený ich presný zoznam.

Alergia na niektorú zložku PVC
PVC, teda polyvinylchlorid je jednou z najpoužívanejších plastických hmôt. Nájdeme ho takmer všade – v domovoch, hračkách, slúži aj ako obal na potraviny. Alergia na túto látku sa prejavuje sa najmä pri dotyku sliznice s PVC, napríklad opuchom pier pri pití z fľaše, alebo u malých detí pri kontakte úst s hračkou. V prípade, že pacient má problémy pri kontakte s PVC, pomôže len obmedzenie používania týchto produktov.

Alergikom vo vlastnom byte
Pokiaľ ste vymenili zariadenie celého bytu za antialergické a nič nepomohlo, problém môže byť vo Vašich stenách, konkrétne v tapetách. Tapety nie sú pre alergikov vhodné a obzvlášť nevhodné sú tie z prírodných vlákien. Obsahujú totiž trávu, jutu, ľan a hodváb. Taktiež odporúčame vylúčiť tapety zo syntetických fólií ako je PVC, vinyl či polyester. Do interiéru je najvhodnejšia silikátová omietka.
Sandra Kotzigová
 

Vyberte región